ღ Welcome ღ

Ping !

ღ Thanks For Becoming Eyes's Followers ღ

Saturday, April 6, 2013

Tekanan dengan pengguna jalan raya



Assalamualaikum, annyeong !

Saja pulak nak update blog malam ni. Petang tadi memang dah teringat nak update pasal neh. Tak boleh nak sabar dah huhh.

Tiap2 pagi anin nk p keja 1st of kos la dimulakan dengan bismillah. And the 2nd words confirm ayat2 maki sebab tekanan dgn pengguna jalan raya neh. Dari mula nak p keja sampai la nak balek keja confirm benda yang sama yang keluar hari2.



I don't know why, apesal haa pengguna neh dia boleh bawak keta / motor serupa macam tengah bersiar2 dalam keadaan yang teramat jem ? Tak pikir pasal pengguna laen ka apa ? Ingat dia punya jalan ka ? Yes keta tu memang u punya but the road is ours ! Kita sama2 bayaq nak guna jalan tu. So behave like sharing !

Contoh pembonceng moto la kan. Dah taw nak bawak moto 30 - 40 km/j, hang duk la tepi sikit. Bagi orang len yg bwk kelajuan normal neh p dulu. Neh tak. Dia pulun nak duk tengah and slumber bewak ja duk menikmati keindahan alam. Puiii ! Jalan duk jem teruk bro ! Dah tu bila kita speed sikit ja dan dan dia pun nak speed jugak. And sampai satu tahap dia slow pulakkkk. Haiyoooo. And one more, please use your signal whenever you wanna change your direction ! Bodoh kedengoi sangat awat ? Huhhhh sia2 time nak amek lesen ada test lambai2 tangan tu. Tujuan dia apa ? Sebab nk bagi ampa guna signal tu. 

Yang tu cita pasal pembonceng. Sekarang neh cita pasal pemandu pulak. Terutama yang pakai keta besar2 and driver dia PEREMPUAN. Yes i admit i pun perempuan jugak but i know rules in road. Pelis laa macik macik kakak kakak adik adik. Taw la pakai keta besar tapi jangan la duk besaq kepala sangat. Bawak kereta serupa apa ja. I dunno la macam mana ampa suma neh bole dapat lesen. Kerajaan da bagi undang2 speed, yang ampa p bwk lagi kurang dari speed tu awat ? Hishhh kalo syg keta tu sapa suh beli keta besaq2 sampai nak ikut speed 80 pun macam nak buat salah besaq. Neh da tahap bodoh piang kot ? Majoriti yang buat mcm neh driver dia mesti perempuan. Haiyoooo macam mana la org tak kata " patut laa perempuan yang bawak rupanya " , " lah perempuan biasa la " and sort of lagi la. Tayah nak pakai keta la kalo takot nak guna jalan. Pakai keta besaq2, dress up stylo mylo, tip top tamo kalah tapi bila drive ? Org kampung drive lagi bagus dari orang macam neh. Buuuuuusitttt !

And yang neh pulak spesis yang tiba2 stop dekat tepi jalan dalam keadaan yang tengah jem gila. It's okay kalo nak stop sebab keta problem, yang tu bukan benda yang kita nak kan. But if u stop sebab semata2 nak tunggu orang or nak punggah barang or whatever yang others boleh kata " laaa apa la salahnya masuk dalam and drop whatever stuff yang nak drop tu ". Boleh stop kalo jalan tu ada 5 atau 6 lorong. But if jalan tu ada 2 lorong ja, is it possible untuk u all stop dekat situ ? How sellfish u are. Doesn't think about others. Tolong laaa. Pagi2 buta dah la orang lemau nak p keja, time balek plak dah la tak larat and tiba2 nampak plak spesis yang tak berhati perut neh duk lenggang kangkung kat situ. Jalan dah la jem and bertambah jem dengan kelakuan yang no manners uols tu. 

Okay tu ja kot. This was the real situations that happens to me everyday and i'm too tired to face this anymore. Anin bercakap berdasarkan pengalaman dan pemerhatian. I'm not asking you to not follow the rules but please think about others. Tak pasal2 tiap2 hari aku dapat dosa sebab maki orang haihhh. Kadang2 anin rasa sebab neh la punca kepada terjadinya minor xcdnt and tak mustahil jugak mendorong kepada major xcdnt haihh.


Anin.





Luv ya!

www.tips-fb.com

1 |peNgomen tingtonG|:

sabella mohamad said...

hadoii mesti tension tetiap hari kan kak ? mmg spoil mood laa pepagi nak gi keje tu >,<